Εκπαιδευτικό επίπεδο απασχολούμενων
Σε ό,τι αφορά το σύνολο των απασχολούμενων των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πίνακας 8), το 2020 η πλειοψηφία (91,7 εκατομμύρια απασχολούμενοι) είχαν ολοκληρώσει το λύκειο (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), ενώ 31,3 εκατομμύρια απασχολούμενοι είτε είχαν ολοκληρώσει το γυμνάσιο, είτε το δημοτικό, είτε δεν είχαν ολοκληρώσει κανένα υποχρεωτικό κύκλο σπουδών. Περισσότεροι από 68,7 εκατομμύρια απασχολούμενοι είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών (δίπλωμα ΙΕΚ, πτυχίο/ δίπλωμα, μεταπτυχιακός/ διδακτορικός τίτλος σπουδών). Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 30,2% σε σχέση με το 2011, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε κατά 20% το ποσοστό των ευρωπαίων απασχολούμενων που είτε έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο, είτε το δημοτικό, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει κανένα υποχρεωτικό κύκλο σπουδών. Το ποσοστό όσων έχουν ολοκληρώσει το λύκειο (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) παραμένει διαχρονικά σχετικά σταθερό (EUROSTAT, 2021).
Πίνακας 8. Εκπαιδευτικό επίπεδο απασχολούμενων της ΕΕ27, με βάση το φύλο και το επίπεδο κύκλου σπουδών (EUROSTAT, 2021)

Σε εθνικό επίπεδο (Πίνακας 9), το 2020 η πλειοψηφία των απασχολούμενων στην Ελλάδα (1,73 εκατομμύρια) είχαν ολοκληρώσει το λύκειο (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), ενώ 616 χιλιάδες περίπου απασχολούμενοι είτε είχαν ολοκληρώσει το γυμνάσιο, είτε το δημοτικό, είτε δεν είχαν ολοκληρώσει κανένα υποχρεωτικό κύκλο σπουδών. Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια απασχολούμενοι είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών (δίπλωμα ΙΕΚ, πτυχίο/ δίπλωμα, μεταπτυχιακός/ διδακτορικός τίτλος σπουδών). Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2011, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε κατά 49,1% το ποσοστό των απασχολούμενων της χώρας που είτε έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο, είτε το δημοτικό, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει κανένα υποχρεωτικό κύκλο σπουδών. Το ποσοστό όσων έχουν ολοκληρώσει το λύκειο (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2011 (EUROSTAT, 2021). Παρατηρείται, στην περίπτωση της Ελλάδας, ταχεία αύξηση του πληθυσμού που ολοκληρώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή κάποιον κύκλο σπουδών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε βάρος την πληθυσμιακής ομάδας που έχουν ολοκληρώσει μέχρι και το Γυμνάσιο. Η παραπάνω τάση αποτελεί ένδειξη ζήτησης εργατικού δυναμικού με συγκεκριμένες δεξιότητες και εξειδίκευση και διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το μείγμα απασχόλησης στη χώρα μέχρι και το 2012.
Πίνακας 9. Εκπαιδευτικό επίπεδο απασχολούμενων της Ελλάδας, με βάση το φύλο και το επίπεδο κύκλου σπουδών (EUROSTAT, 2021).

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2020 η πλειοψηφία των απασχολούμενων (91,2 χιλιάδες απασχολούμενοι) είχαν ολοκληρώσει το λύκειο (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), ενώ το 59,2 χιλιάδες είτε είχαν ολοκληρώσει το γυμνάσιο, είτε το δημοτικό, είτε δεν είχαν ολοκληρώσει κανένα υποχρεωτικό κύκλο σπουδών. Περισσότεροι από 61 χιλιάδες απασχολούμενοι στη Δυτική Ελλάδα είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών (δίπλωμα ΙΕΚ, πτυχίο/ δίπλωμα, μεταπτυχιακός/ διδακτορικός τίτλος σπουδών). Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 6,3% σε σχέση με το 2011, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε κατά 38,3% το ποσοστό των απασχολούμενων της Δυτικής Ελλάδας που είτε έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο, είτε το δημοτικό, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει κανένα υποχρεωτικό κύκλο σπουδών. Το ποσοστό όσων έχουν ολοκληρώσει το λύκειο (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) αυξήθηκε κατά 10,3% σε σχέση με το 2011, περισσότερο σε σχέση με την αύξηση σε εθνικό επίπεδο (EUROSTAT, 2021). Παρατηρείται, στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολούμενων που έχει ολοκληρώσει μέχρι και το Γυμνάσιο, καθώς και σημαντικά μικρότερο ποσοστό αποφοίτων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άνω, τόσο σε σχέση με τον εθνικό, όσο και με τον ευρωπαϊκό μέσο, αντίστοιχα. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2011, όπου το 40% σχεδόν των απασχολούμενων είτε είχαν ολοκληρώσει το γυμνάσιο, είτε το δημοτικό, είτε δεν είχαν ολοκληρώσει κανένα υποχρεωτικό κύκλο σπουδών.
Πίνακας 10. Εκπαιδευτικό επίπεδο απασχολούμενων της Δυτικής Ελλάδας, με βάση το φύλο και το επίπεδο κύκλου σπουδών (EUROSTAT, 2021).

Εστιάζοντας στο εκπαιδευτικό επίπεδο των απασχολούμενων ως προς το φύλο, στη Δυτική Ελλάδα το 2011 το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών απασχολούμενων που είχαν ολοκληρώσει μέχρι και το Γυμνάσιο υπερέβαινε τις 30 χιλιάδες άτομα σε βάρος των ανδρών, ενώ το 2020 περιορίστηκε στις 22 χιλιάδες άτομα περίπου (Εικόνα 11). Σε ό,τι αφορά απασχολούμενους που έχουν ολοκληρώσει μέχρι και το Λύκειο, η εικόνα είναι διαφοροποιημένη: το 2020 το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών απασχολούμενων ανήλθε σε 25 χιλιάδες περίπου άτομα σε βάρος των γυναικών, έναντι 18 χιλιάδων το 2011 (Εικόνα 12). Σε ό,τι αφορά απασχολούμενους που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κύκλο σπουδών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η εικόνα είναι ισορροπημένη: το 2020 το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών απασχολούμενων ανήλθε σε 2 χιλιάδες περίπου άτομα σε βάρος των γυναικών, έναντι 4 χιλιάδων το 2011 (Εικόνα 13) (EUROSTAT, 2021). Παρατηρείται πως κατά το χρονικό διάστημα που μελετάται αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός απασχολούμενων γυναικών που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κύκλο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ανδρών απασχολούμενων που έχουν ολοκληρώσει μέχρι και το Λύκειο, ενώ μειώθηκε εντυπωσιακά (άνω του 34%) ο αριθμός των ανδρών και γυναικών απασχολούμενων που έχουν ολοκληρώσει μέχρι και το Γυμνάσιο.
Εικόνα 11. Απασχολούμενοι στη Δυτική Ελλάδα που έχουν ολοκληρώσει μέχρι και το Δημοτικό, με βάση το φύλο (EUROSTAT, 2021).

Εικόνα 12. Απασχολούμενοι στη Δυτική Ελλάδα που έχουν ολοκληρώσει μέχρι και το Λύκειο, με βάση το φύλο (EUROSTAT, 2021).

Εικόνα 13. Απασχολούμενοι στη Δυτική Ελλάδα που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον κάποιο κύκλο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση το φύλο (EUROSTAT, 2021).

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η απασχόληση στη Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μικρότερη εξειδίκευση σε σχέση με τον εθνικό και τον ευρωπαϊκό μέσο. Ακόμη, το ποσοστό των απασχολούμενων που έχουν ολοκληρώσει το Δημοτικό ή/ και το Γυμνάσιο είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τον εθνικό και ευρωπαϊκό μέσο, δίνοντας στην περιφερειακή οικονομία χαρακτηριστικά ελλείμματος πιστοποιημένων δεξιοτήτων.