
ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 33 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Μάιο
Στα 33,02 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφοντας αύξηση 5,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας, με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, Μαΐου 2025.
Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2025 ανήλθε σε 33.020.528 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με τον Μάιο 2024, που είχε ανέλθει 31.336.365 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2025, σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία, κατά 46,0%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών, κατά 1,7%.
Διακοπή εργασιών
Πώς θα τη διεκπεραιώσουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Με διαδικασίες «εξπρές» και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να προχωρούν σε διακοπή εργασιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Ήδη έχουν κατατεθεί 40.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 35.000 έχουν εγκριθεί αυτόματα, καθώς το σύστημα επαληθεύει τα δεδομένα και εκδίδει άμεσα τη σχετική «Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών».
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο myAADE (myaade.gov.gr) και η πρόσβαση γίνεται μέσω της διαδρομής: Μητρώο και Επικοινωνία > Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου > Διακοπή Εργασιών Επιχείρησης. Η αίτηση εγκρίνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση στις εξής περιπτώσεις:
– Όταν υπάρχουν επαγγελματικά οχήματα (αγροτικά, φορτηγά, ρυμουλκούμενα κ.λπ.). Οι χρήστες δηλώνουν ότι όλες οι σχετικές μεταβολές έχουν καταγραφεί, μετά από επαλήθευση με το Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της ΑΑΔΕ.
– Στην περίπτωση ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ) που έχουν απενεργοποιηθεί. Ειδικά για τις παλαιές μηχανές που λειτουργούσαν σε δραχμές, δεν εμποδίζεται η διακοπή, εφόσον έχει εκπνεύσει η προθεσμία του Δημοσίου για διορθωτικές ενέργειες. Η διακοπή πλέον δεν εξαρτάται από την ημερομηνία αυτοπαράδοσης οχημάτων ή από τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ.
Καμία ποινή για καθυστερήσεις μέχρι Σεπτέμβριο 2025
Το νέο σύστημα προβλέπει απαλλαγή από τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής για αιτήσεις διακοπής έως την 1η Σεπτεμβρίου 2025, εφόσον πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:
– Ο φορολογούμενος προσπάθησε εμπρόθεσμα να καταθέσει δήλωση μέσω της εφαρμογής.
– Η καθυστέρηση οφειλόταν σε τεχνικά ή άλλα εμπόδια που πλέον καλύπτονται από νέα ρύθμιση.
Για να θεωρείται έγκυρη η διακοπή, πρέπει:
– Στα φυσικά πρόσωπα, η δήλωση να υποβληθεί εντός 30 ημερών από την παύση της δραστηριότητας.
– Στα νομικά πρόσωπα, να έχει ολοκληρωθεί η λύση της επιχείρησης ή η διαγραφή της από το ΓΕΜΗ ή τα σχετικά μητρώα.
Η διαδικασία θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο αν έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, τελών), έχουν εξοφληθεί τέλη κυκλοφορίας για οχήματα και δεν υφίστανται εκκρεμότητες για μελλοντικές φορολογικές περιόδους