
Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης λόγω πληθωρισμού
Λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν αρνείται την ανάγκη της παράτασης των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι στις ανατιμήσεις, κυρίως των τροφίμων και των υγρών καυσίμων, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του φθινοπώρου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι μια παράταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης (market pass, επιδοτήσεις ρεύματος) μέχρι και το τέλος του χρόνου, θα λύσει το πρόβλημα. Η επιτάχυνση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, είναι πλέον βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, ενώ για τις τιμές της ενέργειας οι εκτιμήσεις είναι ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος.
Το θετικό, απέναντι στην αλλαγή τάσης του πληθωρισμού, είναι ότι συμβαίνει σε όλη την Ευρωζώνη. Ειδικότερα, παρότι για την Ελλάδα η Eurostat έκανε πρόβλεψη ότι τον Αύγουστο καταγράφηκε οριακή αποκλιμάκωση στο 3,4% από 3,5% τον Ιούλιο, σε όλο τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Νότο (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) ο πληθωρισμός τον Αύγουστο αυξήθηκε. Την ίδια ώρα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία, πάσχουν από την εμμονή του πληθωρισμού να παραμένει σε επίπεδα άνω του 6%.
Ανοίγει ξανά η συζήτηση
Η ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη ανοίγει de facto τη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης, την οποία έσπευσε να κλείσει τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup, αποφασίζοντας την πλήρη απόσυρσή τους μέχρι και το τέλος του 2023. Η βάση της απόφασης ήταν ότι από τη στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται και με στόχο να μειωθεί ταχύτερα ο πληθωρισμός, θα πρέπει να εκλείψουν τελείως οι ενισχύσεις, οι οποίες τον συντηρούν σε υψηλά επίπεδα.
Τρεις μήνες αργότερα το θέμα θα τεθεί εκ νέου σε συζήτηση στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της ζώνης Ευρώ στην άτυπη συνάντηση του Santiago de Compostela της Ισπανίας, την επόμενη Παρασκευή. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την αποτίμηση της μακροοικονομικής κατάστασης των κρατών μελών, μετά το καλοκαίρι. Εκεί, αναμένεται να τεθούν και οι προβληματισμοί των κρατών μελών για την πορεία του πληθωρισμού και άρα την αναγκαιότητα νέων μέτρων στήριξης η ισχύς των οποίων θα επεκτείνεται και το 2024.
Δείκτης οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Μια ημέρα νωρίτερα, στις 14 του μήνα, το συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα έχει αποφασίσει ίσως την τελευταία αύξηση επιτοκίων του Ευρώ, κατά 25 μονάδες βάσης. Πιο ενδιαφέρον όμως θα έχουν οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού και άρα και της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, το άτυπο Eurogroup της Ισπανίας, δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια απόφαση για το θέμα. Άτομα με γνώση των διαδικασιών, τόνιζαν ότι το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν όλοι στην απόφαση του περασμένου Ιουνίου και να αναμένουν πιο χειροπιαστά δεδομένα, πριν αλλάξουν τη στάση τους. Οι αποφάσεις, με βάση της ίδιες πηγές, θα έρθουν αργότερα στο φθινόπωρο, αν έχει επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο για τις τιμές της ενέργειας.
capital