
Παρέμβαση του Επιμελητηρίου σχετικά με πρόβλημα, που αφορά τις επιχειρήσεις οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ 89-91 ΤΚ 26221 – ΠΑΤΡΑ ________ | Πάτρα, 12 Δεκεμβρίου 2023 Αρ. Πρωτ.: 774 ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κα Όλγα Κεφαλογιάννη Κοινοποίηση : -Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος -Επιμελητήρια της Χώρας |
Κα Υπουργέ,
Με την παρούσα, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που αφορά τις επιχειρήσεις οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping) και το οποίο, κατά την γνώμη μας, πρέπει να αντιμετωπισθεί με νομοθετική ρύθμιση.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ :
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας με τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν διανυκτερεύουν σε οργανωμένες κατασκηνώσεις (camping) αλλά έξω από αυτές, καθώς έχουν την δυνατότητα να διανυκτερεύουν παράνομα σε παραλίες και δάση.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν οι οργανωμένες επιχειρήσεις, να χάνονται έσοδα για το Δημόσιο (ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) και βέβαια πλήθος από θέσεις εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν προσωπικό ή αν το κάνουν οι θέσεις εργασίας είναι λιγότερες, με μειωμένο ωράριο και μικρότερης χρονικής διάρκειας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Να ληφθεί υπόψη πως το φαινόμενο της ελεύθερης κατασκήνωσης που παρατηρείται σε μεγάλη έκταση στην χώρα μας, δεν υπάρχει σε άλλη Ευρωπαϊκή- Μεσογειακή χώρα καθώς απαγορεύεται και επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτό έχει σαν συνέπεια, στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις camping να λειτουργούν εποχιακά και να παρακμάζουν, ενώ στο εξωτερικό λειτουργούν -οι περισσότερες- όλο τον χρόνο και προσφέρουν χιλιάδες ετήσιες θέσεις εργασίας.
ΠΡΟΤΑΣΗ :
Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνουμε να τροποποιηθεί η παράγραφος 18 του άρθρου 7 του νόμου 4276/2014. Σημειώνεται πως προσθέσαμε την διατύπωση “μετά την Δύση του Ηλίου” γιατί θέλουμε να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους, να απολαμβάνουν το θαλάσσιο μπάνιο τους σε οποιαδήποτε παραλία επιθυμούν ή να κάνουν περιήγηση στα δάση μας αλλά το βράδυ θα πρέπει να διαμένουν σε κάποιο νόμιμο τουριστικό κατάλυμα.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ
Τροποποίηση του Ν. 4276/2014 (Α’ 155)
Η παρ. 18 του άρθρου 7 του Ν. 4276/2014 όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο Ν. 4403/2016 (ΦΕΚ Α’ 125/7-7-2016) αντικαθίσταται ως εξής: «18. Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών και η στάθμευση ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων μετά την δύση του ηλίου, σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, υπαίθριους χώρους στάθμευσης και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου του κατωτέρω εδαφίου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Διαδικασία τηρείται η οριζόμενη από τα άρθρα 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάκριση και εκδίκαση των επ’ αυτοφώρω πλημμελημάτων. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) του Ν. 2696/1999 (Α’ 57). Σε ελέγχους από μεικτά συνεργεία την ποινή του προστίμου επιβάλλει το αστυνομικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο. Εξαιρούνται από την απαγόρευση μόνο οι εγκεκριμένοι χώροι στάθμευσης στους Αυτοκινητόδρομους».
Τέλος επισημαίνουμε, πως επιθυμούμε να έρχονται στην Ελλάδα τουρίστες με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα αλλά θα πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και επιπλέον να νοιώθουν ασφαλείς.
Είμαστε στην διάθεσή σας, να σας εκθέσουμε και προσωπικά τις απόψεις μας.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Πλάτων Μαρλαφέκας