
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις από τη νέα κυβέρνηση
Μια θετική αναπτυξιακή ατζέντα προώθησης μεταρρυθμίσεων και τομών στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας προτάσσει ο επιχειρηματικός κόσμος για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Την ώρα που η προεκλογική συζήτηση περιστρέφεται μονότονα γύρω από θέματα φορολόγησης και “στοχοποίησης” της έννοιας του επιχειρηματικού κέρδους, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρείν θέτουν τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την αύξηση των επενδύσεων και τη διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ενεργειακή ασφάλεια, ταχεία απονομή δικαιοσύνης, διασύνδεση εκπαίδευσης με αγορά εργασίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδα αποτελούν για τις επιχειρήσεις κυρίαρχα ζητούμενα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές. Ποια είναι όμως πιο αναλυτικά τα θέματα που κυριαρχούν στη μεταρρυθμιστική ατζέντα για τον κόσμο των επιχειρήσεων;
Τέλος στη στοχοποίηση
Το πρώτο ζητούμενο είναι να τερματιστεί η συζήτηση που στοχοποιεί τις επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό κέρδος. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες αναφορές που έκανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Motor Oil Γιάννης Βαρδινογιάννης χαρακτηρίζοντας ως αδόκιμη την επίκληση των δήθεν επιχειρηματικών υπερκερδών, όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για απρόσμενα (windfall) κέρδη. Όπως είπε ο ίδιος, στη διάρκεια της πανδημίας κανείς δεν ήρθε να μιλήσει για τα κέρδη που χάθηκαν από τις επιχειρήσεις. Ζητούμενο για τον κόσμο των επιχειρήσεων είναι ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, που θα δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση που άνοιξε από κάποια πολιτικά κόμματα για τη φορολόγηση είναι άγονη και ατελέσφορη, δημιουργώντας συνειρμούς με την εποχή των μνημονίων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρείν η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να προέλθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση της οικονομίας.
Το δεύτερο ζητούμενο είναι η επιστροφή της Ελλάδας στο κλαμπ των ανεπτυγμένων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης και της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos, Ε. Μυτιληναίος, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν ανήκει στις ανεπτυγμένες οικονομίες, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την εισροή επενδύσεων από μεγάλα funds και οίκους που επενδύουν αποκλειστικά σε ανεπτυγμένες αγορές. Πρόκειται για έναν όρο που είναι ίσως πιο σημαντικός ακόμη και από την επενδυτική βαθμίδα, που επίσης αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τις εισηγμένες εταιρείες αλλά και γενικότερα για την εισροή ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Έχουμε μετόχους μεγάλους ξένους οίκους, που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν περισσότερο και δεν μπορούν λόγω καταστατικού. Μόλις η Ελλάδα μπει στις ανεπτυγμένες χώρες θα επενδύσουν και άλλο, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Τρίτο ζητούμενο η επιτάχυνση της απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είχε επισημάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση την τετραετία 2023-2025 η χώρα καλείται να υπερδιπλασιάσει τον ρυθμό των πραγματικών πληρωμών, γεγονός που θα δοκιμάσει τις αντοχές του δημόσιου τομέα αλλά και της αγοράς αφού πρέπει σε μικρό χρόνο να απορροφήσει τεράστια ποσά.Play Video
Τέταρτο ζητούμενο είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα για την Ελλάδα, οι βασικές προκλήσεις εντοπίζονται στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, στην απονομή της Δικαιοσύνης, στην ανάγκη κάλυψης του χάσματος δεξιοτήτων και στην απαιτούμενη επένδυση στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη. Ειδικά για τον τομέα της εκπαίδευσης, όπως τονίζουν πηγές του ΣΕΒ, έχει έρθει η ώρα για μια νέα λογική, και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ εκπαίδευσης και επιχειρήσεων που θα επιφέρει αμοιβαία οφέλη, αλλά και σημαντική προοπτική για τους νέους. Οι επιχειρήσεις έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της εκπαίδευσης και κατάρτισης των ανθρώπων τους αλλά και πως το εκπαιδευτικό σύστημα, όλων των βαθμίδων, παρά την πρόοδο, χρήζει ακόμα τομών στην οργάνωση, χρηματοδότηση, διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα, και περιεχόμενο, ώστε να καλυφθεί το χάσμα δεξιοτήτων και να ενισχυθούν οι δυνατότητες καινοτομίας.
Πέμπτο ζητούμενο η ενεργειακή ασφάλεια και η εξασφάλιση ενός σταθερού πλαισίου για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Είναι αναγκαίο για τις επιχειρήσεις να διασφαλιστεί ένα σταθερό πλαίσιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων παρά το ασταθές περιβάλλον, σε μια εποχή πολύ υψηλών τιμών άνθρακα (€100/t), αλλά και ενέργειας. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει, και θα αντιμετωπίζει για αρκετά ακόμα χρόνια, δομικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις τιμές ενέργειας, το οποίο μάλιστα επιδεινώνεται μετά την ανακοίνωση του IRA των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με την προοπτική σταδιακής μείωσης των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών το 2026, η ενεργοβόρα βιομηχανία της Ευρώπης βρίσκεται μπροστά σε έναν υπαρξιακό κίνδυνο.
Έκτο ζητούμενο είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και πρωτίστως των ασφαλιστικών εισφορών. Τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες, ωστόσο το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας παραμένει υψηλό και λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην πρόθεση αύξησης των μισθών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ η Ελλάδα βρίσκεται αισθητά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα ζητήματα της επίδρασης του μη μισθολογικού κόστους.
Έβδομο ζητούμενο η ενίσχυση της βιομηχανίας. Παρά τις προκλήσεις, οι προοπτικές για το 2030 είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που, όπως υπογράμμισε, βρίσκονται αντιμέτωπες με υπαρξιακή κρίση, λόγω του μη ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, οι βασικές προκλήσεις εντοπίζονται στις μεγάλες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, στην απονομή της Δικαιοσύνης, στην ανάγκη κάλυψης του χάσματος δεξιοτήτων και στην απαιτούμενη επένδυση στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.