
1η συνάντηση των φόρα επιμελητηρίων πανεπιστημίων και πόλεων της μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου στην Αρχαία Ολυμπία 19 & 20 Οκτωβρίου 2016
Τη σημασία της πολιτικής συνοχής ως καταστατικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την ανάγκη να προωθηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές ανάπτυξης αντί της αδιέξοδης – όπως είπε – λιτότητας, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, ως κεντρικός ομιλητής στην «1η Συνάντηση των Fora των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστημίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου», που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία και διοργανώνεται από τα Επιμελητήρια Ηλείας, Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου, ξεκίνησαν στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία προέδρων και μελών Επιμελητηρίων, Επιστημόνων, Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών για τα ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας (Interreg Adrion, IPA ADRIATIC Cross – Border Συνεργασία, την Ιταλία, την Κροατία CBC και IPA CBC Ιταλία – Αλβανία – Μαυροβούνιο) και στελεχών επιχειρήσεων, από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Σλοβενία.
Η έναρξη των εργασιών
Στην έναρξη της εργασιών της 1ης Συνάντησης, τον συντονισμό της οποίας είχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούστος, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια και το ανώτερο στέλεχος για την Ελλάδα σε θέματα πρωτοβουλιών Αδριατικής και Ιονίου Ιωάννης Παππάς, μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας, Πλάτων Μαρλαφέκας, σημείωσε «…τα Επιμελητήριά μας, ως βασικοί εκφραστές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του επιχειρηματικού κόσμου σε όλη αυτή την κινητικότητα που δημιουργείται και επιπλέον την καταλυτική συμβολή του «επιχειρείν» ώστε οι πόροι που διατίθενται, τόσο απευθείας από την Ε.Ε τόσο και από τα Εθνικά όσο και από τα Περιφερειακά Προγράμματα να τυγχάνουν πολλαπλασιαστικής επίδρασης των ιδιωτικών κεφαλαίων».
Ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Αγγελόπουλος, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη όσο περισσότερων συνεργειών μπορούμε για να δώσουμε – όπως είπε – όσα έχει ανάγκη, ενώ χαρακτήρισε «ιδανική» τη χρονική στιγμή που εξελίσσεται η EUSAIR, αφενός γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει τον προσανατολισμό της στην τόνωση των επενδύσεων μέσω του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων που δημιουργείται στο πλαίσιο αυτό και αφετέρου γιατί η EUSAIR θα επιστρέψει σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων να κάνουν το δικό τους βήμα ευθυγραμμίζοντας πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Στρατηγική
Τις εργασίες, άνοιξε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας για την αποτελεσματική υλοποίηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR). Ο κ.Χαρίτσης, εξήγησε πως, η Ελλάδα, που έχει αναλάβει την προεδρία της EUSAIR από τον Ιούνιο του 2016, αξιοποιεί τους πόρους που έχει στη διάθεσή της για την υλοποίηση της Στρατηγικής ΕUSAIR με στόχο τη συνεκτική ανάπτυξη στη Μακροπεριφέρεια. Οι τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής – (α) καινοτόμος θαλάσσια ανάπτυξη (Blue Growth), β) συνδεσιμότητα των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών, δ) εναλλακτικές και βιώσιμες μορφές τουρισμού και γ) περιβάλλον – αντιστοιχούν σε προτεραιότητες και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η διασύνδεση των επιμελητηρίων, των πανεπιστημίων και των αυτοδιοικητικών αρχών μέσω της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου τόσο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση συνεκτικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων όσο και για την προσέλκυση επιπλέον πόρων. «Ενισχύουμε τόσο θεσμικά όσο και χρηματοδοτικά το ρόλο των επιμελητηρίων, της αυτοδιοίκησης, καθώς και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, προκειμένου να ανταποκριθούν σε πιο σύνθετους και απαιτητικούς ρόλους», επισήμανε ο Υφυπουργός.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Φόρουμ Επιμελητηρίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου Ροντόφλο Τζιανπιέρι, η εκπρόσωπος του Προέδρου του Φόρουμ των Πόλεων Αδριατικής – Ιονίου, Λένα Πασίνοβιτς, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Αγγελόπουλος εκπροσωπώντας την Πρύτανη κα Κυριαζοπούλου – Πρόεδρο του Φόρουμ Πανεπιστημίων Αδριατικής – Ιονίου, καθώς και ο Γεν. Γραμματέας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου Φάμπιο Πιλιαπόκο.
Εφαρμογή EUSAIR από την Προοπτική της ΕΕ
Στην Ολομέλεια για την Εφαρμογή EUSAIR από την προοπτική της ΕΕ, συμμετείχε – μεταξύ άλλων – και η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Με την παρέμβασή της, που βασίστηκε τρεις άξονες, επιχείρησε να περιγράψει ένα πλαίσιο πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων μερών που εμπλέκονται στη στρατηγική της ΕΕ για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου.
Τοποθετήθηκαν επίσης, το μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Δημήτρης Δημητριάδης, ο Επικεφαλής της Μονάδας κεντρικών αρμοδιοτήτων Μακροπεριφερειών και της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Αντρέα Μαιράτε και η Μαρία – Έλενα Πετράκου, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Σύνσια Ντε Μάρζο, Νομικός Σύμβουλος και Εμπειρογνώμων της Ε.Ε σχετικά με τις Μακροπεριφερειακές στρατηγικές.
Παρουσίαση προγραμμάτων
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ έγινε παρουσίαση προγραμμάτων τα οποία ολοκληρώνονται καθώς επίσης και νέων προτάσεων. Ο Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας κος Θεόδωρος Τσούμπελης παρουσίασε μία πρόταση η οποία για πρώτη φορά ακούστηκε στο φόρουμ των επιμελητηρίων της Αδριατικής και Ιονίου, στην Ανκόνα τον Ιούνιου του 2016. Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει τη σύνδεση των ακτών της Τουρκίας και συγκεκριμένα τη Σμύρνη με το Λαύριο και από εκεί μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου μεταφορά στο λιμάνι της Πάτρας και από εκεί δια θαλάσσης στην Ιταλία και σε όλη την Δυτική Ευρώπη. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία στηρίζεται στις συνδυασμένες μεταφορές και η οποία στοχεύει στην μείωση του χρόνου μεταφοράς προϊόντων από την Ανατολή στη Δύση.
Η μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου έχει τεράστια σημασία για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για τις χώρες που την απαρτίζουν. Αυτό επεσήμανε ο κος Αντρέα Μαιράτε. Η Ευρώπη οφείλει να το σεβαστεί αλλά και εμείς που ανήκουμε γεωγραφικά στην εν λόγω μακροπεριφέρεια οφείλουμε να το αντιληφθούμε και να ενεργήσουμε με απόλυτη σύμπνοια, συμπληρωματικά μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουμε. Η ελαστικότητα, η συνεργασία και η συνοχή είναι 3 στοιχεία τα οποία αποτελούν κοινό παρονομαστή για την εξέλιξη της περιοχής και της ανάπτυξή της. Η ευρωπαϊκή ένωση προτίθεται να βοηθήσει. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν νέα χρήματα, ούτε νέο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε βέλτιστα τις ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας.
Τα επιμελητήρια, άρα ο εμπορικός και παραγωγικός κόσμος, οι πόλεις και τα πανεπιστήμια είναι οι 3 βασικοί φορείς για την ανάπτυξη μίας χώρας και η συνάντηση και απρόσκοπτη συνεργασία και των 3 αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο όμως ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει την πολυτέλεια του λάθους.