
Επιχορήγηση δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης για επιχειρήσεις
Σύντομα θα προκηρυχθεί από την ΓΓΚ η δράση Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ (ΕΔΚ) στην οποία μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις οι οποίες είτε μόνες τους είτε σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις ή και ερευνητικά ιδρύματα επιθυμούν να υλοποιήσουν ερευνητικά έργα στους εξής οκτώ τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης:
1. Υλικά, Κατασκευές & Βιομηχανία
2. Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες
3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα
4. Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία
5. Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα
6. Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα
7. Αειφόρος Ενέργεια
8. Ψηφιακές Τεχνολογίες
Η δράση ΕΔΚ θα αποτελείται από 4 επιμέρους παρεμβάσεις:
Ι. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις όπου μπορούν να συμμετέχουν μία η περισσότερες επιχειρήσεις σε ένα κοινό έργο προϋπολογισμού μέχρι 800Κ €.
II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς όπου μία ή περισσότερες επιχειρήσεις συμπράττουν με έναν ερευνητικό οργανισμό (πχ ένα εργαστήριο πανεπιστημίου) σε ένα κοινό έργο προϋπολογισμού μέχρι 1 εκ €.
III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων όπου μία μόνο επιχείρηση μπορεί να υλοποιήσει έργο για την αξιοποίηση προγενέστερου ερευνητικού έργου, προϋπολογισμού μέχρι 1 εκ €.
IV. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις που έχουν λάβει την αντίστοιχη σφραγίδα κατόπιν υποβολής σε πρόσκληση του Horizon αλλά δεν έχουν εγκριθεί. Ο προϋπολογισμός εδώ είναι αυτός της πρότασης που υποβλήθηκε στο Horizon.
Υπό συνθήκες, οι δαπάνες του έργου που είναι κυρίως μόνιμο προσωπικό και συνεργάτες μπορούν να επιδοτηθούν σε ποσοστό μέχρι και 80%.
Η δράση είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, έχει δε τρία βασικά κριτήρια αξιολόγησης:
ΚΡΙΤΗΡΙΟ Α. Επιστημονική και τεχνική αρτιότητα (Excellence) όπου εξετάζεται μεταξύ άλλων η σαφήνεια και συνάφεια των στόχων του έργου, σε ποιο βαθμό το έργο είναι φιλόδοξο και στην αιχμή της τεχνολογίας καθώς και η αξιοπιστία και καταλληλότητα της προτεινόμενης ερευνητικής προσέγγισης καθώς και η ορθότητα των επιστημονικών αρχών και διεπιστημονικότητα.
ΚΡΙΤΗΡΙΟ Β. Αποτελέσματα και Επιπτώσεις (Impact). Εξετάζεται η αξιοπιστία των ερευνητικών οδών και των προσεγγίσεων ώστε να επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις της Δράσης και ο βαθμός και η βαρύτητα της συμβολής του έργου στην επίτευξη αυτών. Επίσης εξετάζεται η καταλληλότητα και ποιότητα των μέτρων για τη μεγιστοποίηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και επιπτώσεων, όπως αυτά ορίζονται στο σχέδιο αξιοποίησης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου συμπεριλαμβανομένων των δράσεων επικοινωνίας και δημοσιότητας.
ΚΡΙΤΗΡΙΟ Γ. Ποιότητα και αποτελεσματικότητα της υλοποίησης (Quality and efficiency of the implementation). Εξετάζεται η ποιότητα, συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του σχεδίου υλοποίησης (work plan), η εκτίμηση κινδύνων, καθώς και το κόστος και η βέλτιστη χρήση των πόρων του έργου συνολικά. Ιδιαίτερα αξιολογείται η ικανότητα, η επιστημονική και τεχνική επάρκεια και ο ρόλος του κάθε συμμετέχοντα /εταίρου, καθώς και ο βαθμός στον οποίο η ομάδα έργου και το συνεργατικό σχήμα στο σύνολό του διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για την εκτέλεση του έργου.
Κάθε αυτοτελής επιχείρηση (με ξεχωριστό ΑΦΜ) μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως πέντε (5) αιτήσεις χρηματοδότησης αθροιστικά ανεξαρτήτως παρέμβασης, καθ’ όλη τη διάρκεια της Δράσης. Όμως το σύνολο του προϋπολογισμού των προτάσεων μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου δεν δύναται να υπερβαίνει το πενταπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Του ανωτέρω ορίου εξαιρούνται : α) οι νεοφυείς επιχειρήσεις / μέλη του “Elevate Greece” β) οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Παρέμβασης IV.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση – δυνητικός δικαιούχος δεν έχει κλείσει καμιά διαχειριστική περίοδο, το σύνολο του προϋπολογισμού των προτάσεων που θα υποβάλλει δεν δύναται να υπερβαίνει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου.
Παρακαλώ για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας ακούσω! |
Στέλιος Χαριτάκης86 Vasilissis Sofias Ave. 11528 Athens Greece Τ: +30 210 7620103 |F: +30 210 7620107 | E: shar@qix.gr |