3ο Φόρουμ για την Στρατηγική της ΕΕ για την Μάκρο-Περιφέρεια Αδριατικής- Ιονίου 24-25 Μαΐου 2018
3ο Φόρουμ για την Στρατηγική της ΕΕ για την Μάκρο-Περιφέρεια Αδριατικής- Ιονίου 24-25 Μαΐου 2018
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Β’ Αντιπρόεδρος κος Ιωάννης Πετράτος, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και εξαγωγών του επιμελητηρίου, κα Νόρα Νικολοπούλου και ο κος Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος υπεύθυνος προγραμμάτων της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαίας έλαβαν μέρος στις εργασίες του 3ου Φόρουμ για την Στρατηγική της ΕΕ για την Μάκρο-Περιφέρεια Αδριατικής- Ιονίου στις 24-25 Μαΐου 2018 στην Κατάνια της Σικελίας. Το 3ο Φόρουμ για την Στρατηγική της ΕΕ για την Μάκρο-Περιφέρεια Αδριατικής- Ιονίου αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός για την Μάκρο-Περιφέρεια και ασχολείται με όλα τα ζητήματα της εν λόγω περιοχής ενώ παράλληλα τίθενται τα θεμέλια για προγράμματα και αποφασίζεται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία δικτύωσης και παρατήρησης για την πορεία της Μάκρο-περιφέρειας.
Οι χώρες που απαρτίζουν την Μάκρο-περιφέρεια είναι η Ελλάδα, Κροατία, Αλβανία, Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ιταλία.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν Β2Β συναντήσεις τόσο με άλλα επιμελητήρια όσο και με κρατικούς φορείς αλλά και ανώτατους εκπροσώπους της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, εθνικά υπουργεία προκειμένου να συζητηθούν θέματα συνεργασιών και κοινών ενεργειών. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις που διενεργήθηκαν τις 2 ημέρες πάνω στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, του τουρισμού, της μπλε ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της σύνδεσης της ευρύτερης περιοχής, των μεταφορών και των ενεργειακών δικτύων και άλλων θεμάτων που αφορούν στην Μακρο-Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου.
Τέθηκαν υπ’όψιν των συνέδρων θέματα για των ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών, καλές πρακτικές, παρουσιάσεις σχετικά με χρηματοδοτικούς φορείς, αλλαγές που ακολουθούν το BREXITσε επίπεδο χρηματοδοτικό στην ΕΕ, εξελίξεις στα δίκτυα μεταφορών που θα επηρεάσουν την οικονομία και την εξαγωγική δυναμική της ευρύτερης περιοχής, συνέργειες μέχρι το 2020, διαφορές μεταξύ των χωρών της «προηγμένης» ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, προκύπτοντα θέματα από την μετανάστευση στην περιοχή, περιβαλλοντικά προγράμματα και άλλα μείζονα θέματα τα οποία θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή το επόμενο διάστημα.