Eπιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο, φτάνοντας το 1,8%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, έναντι 2,5% του α΄ τριμήνου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν χθες
Eπιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο, φτάνοντας το 1,8%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, έναντι 2,5% του α΄ τριμήνου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν χθες.
Ο ρυθμός του α΄ τριμήνου αναθεωρήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, από το 2,3% στο 2,5%.
Ετσι, κατά μέσον όρο ο ρυθμός ανάπτυξης του α΄ εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 2,1%. Δεδομένου ότι ο στόχος για το 2018 είναι 2%, θα απαιτηθεί ένας μέσος ρυθμός 1,9% το β΄ εξάμηνο για να επιτευχθεί.
Το ΑΕΠ κινείται σε θετικό έδαφος για 6ο συνεχές τρίμηνο, τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, πιστοποιώντας την έξοδο της οικονομίας από την περίοδο της ύφεσης.
Ωστόσο, η «πτήση» παραμένει χαμηλή, οι ελπίδες για την ενεργοποίηση του «ελατηρίου» έχουν εξανεμιστεί και οι προσδοκίες για γρήγορη και ασφαλή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα ευημερίας διαψεύδονται. Ετσι, όπως παρατηρούν οι οικονομικοί αναλυτές, οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και είναι εύκολο να ανατραπούν και να επιστρέψουμε σε αρνητικό έδαφος με το παραμικρό πισωγύρισμα στην οικονομική πολιτική.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκος Βέτας σχολίασε την πορεία του ΑΕΠ εκφράζοντας προβληματισμό ιδίως για τις επενδύσεις και σημειώνοντας ότι απέχουμε από την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία. Συγκεκριμένα, είπε: «Με τα σημερινά δεδομένα η οικονομία κινείται προς ανάπτυξη γύρω στο 2% συνολικά για τη χρονιά. Το εξωτερικό ισοζύγιο συμβάλλει θετικά, όμως η ασθενής πορεία των επενδύσεων δημιουργεί προβληματισμό όχι μόνο για φέτος αλλά συνολικά για τη δυναμική στη μεταμνημονιακή περίοδο. Η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια εξάλειψε τις ανισορροπίες της οικονομίας, όμως σε μεγάλο βαθμό η διόρθωση ήταν σύμφυτη με τη βαθιά ύφεση. Χρειάζονται συντεταγμένες κινήσεις και επιμονή ώστε να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη που, όταν επέλθει, θα φανεί με βελτίωση όλων των δεικτών που αντανακλούν προσδοκίες, από τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι τις τιμές των ακινήτων και από το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα μέχρι τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Η οικονομία μας απέχει ακόμη από αυτό το σημείο».
Ο «μεγάλος ασθενής»
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι επενδύσεις είναι ο «μεγάλος ασθενής», καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου το β΄ τρίμηνο μειώθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μείωσης των επενδύσεων κατά 10,3% κατά το α΄ τρίμηνο.
Επίσης, το β΄ τρίμηνο αρνητικά επέδρασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16,2%.
Αντίθετα, το α΄ τρίμηνο οι εισαγωγές είχαν μειωθεί κατά 3,1% δίνοντας ώθηση στο ΑΕΠ. Στα θετικά στοιχεία καταγράφεται η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 1% έναντι στασιμότητας το α΄ τρίμηνο. Δεδομένου ότι η κατανάλωση αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του ΑΕΠ, η παραμικρή μεταβολή της έχει σημαντική επίδραση στον ρυθμό ανάπτυξης. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Σε σταθερά καλή πορεία κινήθηκαν και οι εξαγωγές –στις οποίες περιλαμβάνεται ο τουρισμός– με αύξηση 9,4% σε ετήσια βάση, έναντι 8% το α΄ τρίμηνο. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 12,2%.
Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ είχε αυξηθεί κατά 0,9% το α΄ τρίμηνο.