Mπαράζ ελέγχων από την εφορία σε όλη την αγορά – Ποιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο
Eντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δεν έχουν προσαρμοστεί με τους νέους κανόνες για τις συναλλαγές στην αγορά ξεκινά η ΑΑΔΕ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι επιχειρήσεις που είχαν υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών με POS, η επέκταση των τερματικών μηχανημάτων στους τελευταίους 35 κλάδους, οι νέες τύπου ταμειακές μηχανές στον χώρο τη εστίασης αλλά και η ενεργοποίηση του νέου συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.
Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να διαπιστωθεί εάν επαγγελματίες, οι οποίοι υποχρεούνται στη χρήση POS, αλλά και στη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές, έχουν προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό και εάν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση με την καμπάνα» 1.000 ευρώ κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν δηλώσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό.
Από τον έλεγχο δεν θα ξεφύγουν και οι επιχειρήσεις το τρέχον έτος (χρήση 2023) εμφάνισαν αρνητικό μικτό κέρδος ή είχαν μεγάλες διακυμάνσεις στο μικτό κέρδος στην πάροδο των ετών, συνεχόμενες ζημίες αλλά και περίεργες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει τα στοιχεία από το σύστημα e-send για να διαπιστωθεί εάν εκδίδουν και αποστέλλουν αποδείξεις αλλά και στοιχεία πωλήσεων με κάρτες αλλά και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης.
Τσουχτερά πρόστιμα
Στο πλαίσιο αυτό θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ, αναστολή ΑΦΜ και λουκέτα έως 2 χρόνια θα επιβάλλονται στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑΔΕ να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ, σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. Σύμφωνα με τις διατάξεις θα επιβάλλονται πρόστιμα:
- 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας
- 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας Φ.Η.Μ. οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Φ.Η.Μ.
- Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Τσουχτερά πρόστιμα καταλογίζει η Εφορία ακόμα σε επιχειρήσεις οι οποίες παρότι κόβουν κανονικά αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, για κάποιο λόγο δεν τις διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τυπική παράβαση, καθώς οι αποδείξεις έχουν εκδοθεί και δηλωθεί στα βιβλία των επιχειρήσεων ενώ με τη μη διαβίβαση δεν αποφεύγουν την καταβολή ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση, θα εκδίδει κανονικά μια νόμιμη απόδειξη για πώληση αγαθών, αλλά εαν δεν την διαβιβάσει στο myDATA, θα της επιβληθούν οι ποινές, σαν αν μην εκδόθηκε η απόδειξη.
imerisia