
To σχέδιο για δημοσιονομικά “συνετό” πακέτο ενέργειας
Την επιτυχία που είχαν τα μέτρα στήριξης κατά την κρίση του κορονοϊού και στην τρέχουσα κρίση του υψηλού πληθωρισμού θα επιχειρήσει να επαναλάβει το οικονομικό επιτελείο το επόμενο διάστημα.
Με την παρέμβαση των μέτρων στήριξης ύψους 43 δισ. ευρώ που διατέθηκαν την προηγούμενη διετία, η οικονομία πέρασε από την ύφεση του 9% του 2020 ανέκαμψε το 2021, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 8,3%. Παράλληλα, πέτυχε πέρσι την μείωση ελλείμματος και χρέους, παρά την πανδημία.
Στην τωρινή φάση, το μεγάλο πρόβλημα είναι ο υψηλός πληθωρισμός στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και ειδικά του ηλεκτρικού ρεύματος και σε δεύτερη φάση των τροφίμων. Το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές του ρεύματος, αναμένεται να μεγαλώσει, ειδικά από τον Ιούνιο και μετά όταν η κατανάλωση θα κορυφωθεί λόγω κυρίως των κλιματιστικών. Γι αυτό, η επιλογή που γίνεται είναι η μεγάλη παρέμβαση στην ενεργειακή κρίση, να γίνει στα τιμολόγια του ρεύματος.
Δημοσιονομικά, το περιθώριο για μέτρα στήριξης ορίζει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2 δισ. ευρώ που ψηφίστηκε πρόσφατα. Από αυτά περίπου 500 εκ ευρώ κοστίζουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις αρχές Απριλίου και υλοποιούνται αυτόν τον καιρό : Η επιταγή ακρίβειας, η επιδότηση των καυσίμων η ειδική επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, και το επίδομα των 200 ευρώ για τα ταξί.
Περιθώριο για παρέμβαση ως 2,5 δισ. στο ρεύμα
Συνεπώς, το δημοσιονομικό περιθώριο του προϋπολογισμού για νέα μέτρα στήριξης από τώρα έως το τέλος του 2022, είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, μαζί με την παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος, η κυβέρνηση θέλει να επαναλάβει και ένα πακέτο για την στήριξη των οικονομικά ευάλωτων και να παρατείνει την ισχύ των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, θέατρα και κινηματογράφους (το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 270 εκατ. ευρώ). Μαζί με αυτά τα μέτρα το περιθώριο του προϋπολογισμού για την παρέμβαση στο ρεύμα, περιορίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
Στα χρήματα αυτά θα προστεθούν άλλο 1,5 δισ. ευρώ, από το ταμείο που συγκεντρώνονται τα δικαιώματα ρύπων και το ταμείο των ΑΠΕ τα οποία βρίσκονται εκτός προϋπολογισμού. Τούτο με δεδομένο, ότι οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο που ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο, θα σταματήσουν τον Μάιο.
Συνεπώς, το συνολικό περιθώριο για την παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Με βάση πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, η παρέμβαση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός είναι η παρέμβαση να περιορίζει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του 2021, για όσο καιρό οι τιμές είναι υψηλότερες.
Η επιτυχία των δημοσιονομικών στόχων
Με δεδομένη την παρέμβαση στο ρεύμα, το οικονομικό επιτελείο αναθεώρησε προς τα πάνω το στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα από το 1,4% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ.
Το 2023 παρότι μπορεί να συνεχιστεί η στήριξης για το ρεύμα, ( το ύψος της στήριξης θα εξαρτηθεί από την διάρκεια των υψηλών τιμών ) ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο προϋπολογισμός να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ ) 2022-2025.
Το “μυστικό” του σχεδιασμού αυτού, είναι ότι τα χρήματα που θα δοθούν για την μείωση των τιμολογίων του ρεύματος, δεν θα έχουν μόνο κόστος αλλά και θετική επίδραση στο ΑΕΠ. Όπως και με τα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα αποτρέψει απώλεια εσόδων, νέα κόκκινα δάνεια και περαιτέρω επιβράδυνση του ΑΕΠ, από το 3,1% που προβλέπει το ΠΣΑ, τουλάχιστον για φέτος. Έχοντας ξεπεράσει την επικίνδυνη ζώνη του 2022, και με την ελπίδα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, θα αρχίσουν να υποχωρούν από τις αρχές του 2023, η συνέχιση της παρέμβασης θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ.
Με αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη του 4,8% για τον επόμενο χρόνο, που ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης 2022 -2025, μπορεί τελικά να αποδειχθεί συντηρητική.
capital