Tην Τετάρτη 29η Οκτωβρίου ε.ε., διενεργήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαϊας, ανοικτή παρουσίαση με θέμα την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε περίοδο κρίσεως.
Tην Τετάρτη 29η Οκτωβρίου ε.ε., διενεργήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαϊας, ανοικτή παρουσίαση με θέμα την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε περίοδο κρίσεως.
Την εκδήλωση άνοιξε ο επι κεφαλής της εταιρείας, κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων, ο οποίος αναφέρθηκε στο συνολικό πρόβλημα της χρηματοδοτήσεως της οικονομίας, ως αποτέλεσμα όχι μόνο της αδυναμίας των τραπεζών να επιτελέσουν την αποστολή τους, λόγω τόσο του P.S.I. όσο –και κυρίως- των λανθασμένων επιλογών της περιόδου προ της κρίσεως, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να ισχύουν. Ο κ. Γεννηματάς επισήμανε ότι το πρόβλημα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων είναι μέρος του συνολικότερου προβλήματος οικονομικής πολιτικής της χώρας, η οποία πάσχει από έλλειψη πραγματικής και συγκροτημένης αναπτυξιακής προοπτικής και –ίσως το σημαντικότερο- από την έλλειψη σταθερού φορολογικού και νομικού πλαισίου. Οι παράγοντες αυτοί είναι απολύτως αποτρεπτικοί για τους ξένους επενδυτές.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Περικλής Κωνσταντινίδης, Οικονομολόγος (PhD), με μακρά εμπειρία σε επενδυτικές τράπεζες και επενδυτικά funds, ο οποίος ανέλυσε περαιτέρω όσα ανέφερε ο κ. Γεννηματάς και επισήμανε την διαφθορά και την αρνησιδικία ως βασικά προβλήματα για τους ξένους επενδυτές. Όμως, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η δομή, ο τρόπος διοικήσεως και η ποιότητα των οικονομικών καταστάσεων των ελληνικών επιχειρήσεων δεν συνάδει με τα πρότυπα εταιρικής διακυβερνήσεως των ανεπτυγμένων αγορών, άρα είναι αποτρεπτικός για την συνεργασία τους με ξένα κεφάλαια.
Ο κ. Κωνσταντινίδης ολοκλήρωσε την εισήγησή του παρουσιάζοντας τον θεσμό των CapitalPoolCompanies, ένα σύγχρονο και ευέλικτο εργαλείο της καναδικής κεφαλαιαγοράς, σχεδιασμένο για την χρηματοδότηση επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο ταιριάζει στις ανάγκες και τα μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων. Η πλήρης παρουσίαση του κ. Κωνσταντινίδη αναρτάται στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου.
Τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα ελληνικά privateequityfunds (εταιρείες κεφαλαιακών συμμετοχών) του Ταμείου Αναπτύξεως Νέας Οικονομίας Α.Ε., τα οποία αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθούν από το νέο έτος και να διαθέσουν κεφάλαια ύψους περίπου 80.000.000 ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης αναφέρθηκε στις ανάγκες των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το δημόσιο για την έκδοση εγγυητικών επιστολών, τις οποίες δεν μπορούν να πάρουν από τις τράπεζες λόγω των ασύμφορων όρων που αυτές θέτουν. Το πρόβλημα, είπε ο κ. Χατζηαγγελίδης, θα μπορούσε να λυθεί με την σύσταση μιας Εταιρείας Αμοιβαίων Εγγυήσεων, με τοπικά κεφάλαια και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.
Τέλος, ο κ. Χατζηαγγελίδης παρουσίασε τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεως της ρευστότητος των επιχειρήσεων μέσω ηλεκτρονικού factoring. Πρόκειται για μια μέθοδο που φέρνει σε επαφή τις επιχειρήσεις με θεσμικά κεφάλαια της διεθνούς αγοράς και δεν έχει τις δεσμεύσεις, τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις του τραπεζικού factoring. Λεπτομερής παρουσίαση της μεθόδου θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου τις επόμενες ημέρες.
ανοίξτε τα επισυναπτόμενα με τις εισηγήσεις…
Σχετικά Αρχεία: